Întrebări frecvente

1-examination

Cum se desfășoară examinarea?

Data examinării va fi stabilită după o consultație telefonică prealabilă. Programare aici.

În timpul examinării, se determină indicele gleznă-braț, care constă în măsurarea simultană a tensiunii arteriale la cele patru membre. Măsurarea poate fi efectuată în două minute, iar pacientul va primi rezultatul tipărit.

Urmează o măsurare ECG în repaus cu dispozitivul ECG controlat de computerul Swiss Schiller. O examinare cu ultrasunete cardiacă în repaus este esențială pentru a obține o imagine adecvată a funcției valvelor cardiace și a întregii inimi.

Rezumând informațiile obținute, stabilim data celei de-a doua ședințe. Dacă este cazul, poate fi necesar un ECG de 24 de ore sau un tensiometru de 24 de ore.

Este recomandat să faceți un test general de sânge în fiecare an. Pentru a evalua riscul cardiovascular, este deosebit de important să se determine nivelul de grăsime din sânge, precum și nivelul de zahăr din sânge în fiecare 3 luni.

Dacă pacientul are un istoric medical anterior sau o listă de medicamente, se recomandă să aducă cu el.

Pentru a se conforma Legii privind protecția datelor, pacienții trebuie să completeze trei formulare privind utilizarea datelor înregistrate (utilizarea datelor cu caracter personal online, partajarea rezultatelor, recomandări cu medicul de familie și alți medici curanți).

2-pulsoxi

Ce este pulsoximetria?

Examinarea gradului (%) de hemoglobină saturată de oxigen (saturație de oxigen) cu un senzor de piele, numit pulsometru. Cu alte cuvinte răspunde la întrebarea dacă respirăm eficient și dacă gazele sunt schimbate în mod normal. Metoda este simplă, neinvazivă (nu trebuie înțepat pacientul pentru a recolta sânge), precisă și reproductibilă.

Valorile cuprinse între 94-100%, reflectă o saturație optimă a hemoglobinei, valorile între 93-88% definesc o hipoxemie ușoară, cele de 88-83% hipoxemie medie, iar cele mai mici de 83% hipoxemie gravă. Unii autori consideră ca scăderea oxigenului sub 93% trebuie să fie urmată prompt de măsuri compensatorii.

3-INR

Ce este INR?

Analiza INR reprezintă un test de sânge care măsoară timpul de protrombină (cât de repede se coagulează sângele).

Este un test recomandat în general pacienților care sunt în tratament cu medicamente anticoagulante. Poate fi, de asemenea, utilizat pentru a evalua riscul de sângerare sau capacitatea de coagulare a sângelui. Pacienții aflați în tratament cu medicamente pentru subțierea sângelui au nevoie să le fie monitorizat INR-ul pentru a ajusta dozele.

5-BMI

Ce este indicele de masă corporală?

Indicele de masă corporală (IMC) este un indicator statistic al masei unei persoane raportată la înălțimea persoanei respective. IMC este o măsură care poate indica dacă o persoană are o greutate sănătoasa pentru înălțimea sa. Practic nu contează neapărat forma corpului deoarece greutatea optimă este calculată pentru o înălțime în mod particular.

4-boso

Cum se măsoară vasoconstricția?

Măsurarea vasoconstricției se efectuează cu un aparat fabricat de BoSo și testat clinic în Germania.

În timpul examinării, se determină indicele gleznă-braț, care constă în măsurarea simultană a tensiunii arteriale a celor patru membre. Măsurarea poate fi efectuată în două minute, iar pacientul va primi rezultatul tipărit.

6-EKG

Ce este electrocardiograma?

Electrocardiograma (EKG, ECG) este un test ce măsoară impulsurile electrice ale inimii. Inima este o pompa musculară formată din patru camere. Cele două camere de sus sunt denumite atrii, iar cele de jos, ventricule. Un sistem natural electric, face ca mușchiul inimii să se contracte și să pompeze sângele către plămâni și restul corpului. Activitatea electrica a inimii poate fi detectata de la nivelul pielii prin niște mici discuri metalice, denumite electrozi. În timpul electrocardiogramei electrozii sunt atașați de piele la nivelul toracelui, brațelor și picioarelor. Aceștia sunt conectați la un aparat ce transforma impulsurile electrice într-o reprezentare grafică, pe care o înregistrează pe hârtie. Aceasta reprezentare grafică, ce apare sub forma unei linii, este analizată de aparat și apoi de către medic.

O electrocardiograma poate să arate:

  • dovezi ale măririi de volum a inimii;

  • semne ale unui flux sanguin insuficient la nivelul inimii;

  • semne ale unor leziuni noi sau vechi ale inimii (infarcte);

  • probleme ale ritmului cardiac (aritmii);

  • modificări ale activității electrice, determinate de un dezechilibru electrolitic;

  • semne de inflamație a sacului ce înconjoară inima (pericardite).

O electrocardiograma nu prevede apariția unui infarct miocardic.

8-load-ekg

Cum se efectuează testul de efort cardiovascular?

Înainte de a începe testul, se atașează la piept și la membrele superioare electrodele ECG iar la brațul superior un monitor de tensiune arterială. În cabinetul nostru testul este efectuat cu ajutorul unei biciclete speciale.

Înainte de examinare, determinăm ritmul cardiac corespunzător vârstei și stării de sănătate, pe care pacientul îl va atinge treptat prin creșterea rezistenței bicicletei. În timpul testării instrumentul înregistrează în continuu ritmul cardiac, tensiunea arterială și pulsul. La sfârșitul testul de efort, pacientul este odihnit până când ritmul cardiac revine la normal.

Pregătiri prealabile

Nu este necesară o pregătirea specială pentru testul de efort dar pacientul va trebui să țină cont de următoarele lucruri:

  • Să fie îmbrăcat într-o ținută lejeră, tip sport, încălțat cu adidași cât mai comozi.

  • În dimineața efectuării testului să nu ia betablocantele.

  • Să evite mâncărurile grele dar să nu fie înfometat.

Testul de efort poate să fie periculos, deoarece în timpul testării pot să apară aritmii cardiace. Cabinetul este dotat cu defibrilator cu care putem să intervenim promt în caz de nevoie.

7-bloodpressure

Ce este tensiunea arterială?

Tensiunea arteriala (TA) reprezintă presiunea exercitată de coloana de sânge asupra peretelui vascular, în timpul contracției și relaxării ritmice a inimii.

Exista doua componente ale presiunii sanguine:

  1. presiunea sistolica – este presiunea exercitată asupra pereților arteriali când inima se contractă – cu valori normale între 100 și 130 mmHg;

  2. presiunea diastolica – este presiunea exercitată asupra pereților arteriali când inima se relaxează între două contracții – cu valori normale sub 85 mmHg.

Măsurarea corecta a tensiunii arteriale prin metoda clasica – aparate cu mercur – sau aparate electronice trebuie sa respecte câteva reguli:

  • Măsurarea tensiunii arteriale (TA) se face după 5 minute de repaus, șezând brațul să fie la nivelul inimii.

  • Să nu se fumeze cu minim 15 minute înaintea măsurătorii.

  • Să nu se consume cafea în ora precedenta examinării.

  • Să nu se administreze medicamente.

Există și posibilitatea măsurării și înregistrării valorilor tensiunii arteriale pe parcursul a 24-48 ore printr-un dispozitiv special (Holter) lăsat asupra pacientului care își desfășoară activitatea obișnuită zilnică și care aduce date importante asupra variațiilor tensiunii arteriale (TA) în cursul diferitelor activități sau momente ale zilei/nopții, putând aprecia totodată și eficienta tratamentului antihipertensiv.

9-holter

Cum se desfășoară examinarea cu Holter ECG?

În timpul examinării cu Holter ECG, pacientul trebuie să poarte în mod continuu timp de 24 de ore un dispozitiv mic, portabil.

Cele cinci electrolizi care ies din dispozitiv vor fi atașați de pieptul pacientului.

Dispozitivul nu cauzează niciun disconfort pacientului, acesta își poate îndeplini sarcinile zilnice în același mod, dar trebuie să fie atent la unele lucruri:

  • Dispozitivul nu trebuie expus la umezeală, astfel încât nu este permisă baia sau dușul în timpul examinării.

  • Se poate face sport cu dispozitivul, atâta timp cât integritatea acestuia nu este pusă în pericol.

  • Doamnele pot să poarte sutien pe lângă aparat.