Servicii medicale cardiologice

Anamneză și examenul obiectiv

Primul pas al investigației cardiologice, pe parcursul căruia pacientul poate relata liniștit scopul vizitei, acuzele, anamneza. Ulterior urmează examenul obiectiv, pe parcursul căruia se caută semne ale bolilor cardiovasculare. Cu această ocazie se măsoară greutatea corporală, înălțimea, pulsul, tensiunea arterială și saturația de oxigen în sânge.

ECG de repaus

ECG-ul (electrocardiografia) oferă informații despre activitatea electrică a inimii. Este o metodă de investigare fundamentală în cardiologie, total nedureroasă, care redă numărul bătăilor de inimă pe minut și poate evidenția tulburările de ritm cardiac, problemele miocardice.

ECG-ul colectează semnalele electrice prin electrozii amplasați pe membre și la nivelul toracelui, care sunt transformate de către aparat și redate prin curbe desenate pe o bandă de hârtie. Deoarece aparatul este comandat de către calculator, toate înregistrările sunt salvate și pot fi oricând deschise pentru efectuarea unor comparații dacă se observă modificări noi.

Cu ocazia investigațiilor de control putem verifica eficiența tratamentului, precum și eventualele efecte secundare nedorite ale medicamentelor.

ECG de efort

Cea mai frecventă acuză cu care se prezintă pacienții la cardiolog este durerea toracică. Alături de ECG-ul de repaus, ECG-ul de efort este metoda de investigare care duce la lămurirea cauzei durerii. Se examinează rezistența la efort a inimii, starea vaselor coronariene, respectiv fondul tulburărilor de ritm cardiac.

Examenul verifică alimentarea cu sânge a inimii, adică în ce măsură sunt capabile vasele coronariene să transporte o cantitate corespunzătoare de sânge în caz de efort (necesar crescut de oxigen). Dacă alimentarea cu sânge scade și apare lipsa de oxigen, acesta se poate manifesta prin durere, dispnee sau chiar aritmie.

ECG-ul de efort se efectuează la recomandarea medicului specialist cardiolog, înainte este necesară neapărat efectuarea unei ecocardiografii, în vederea descoperirii eventualelor contraindicații.

Determinarea indicelui gleznă-braț, screening boală arterială periferică

Indicele gleznă-braț este determinat cu ajutorul tensiometrului Boso ABI System 100, în poziția culcat și în stare de repaus. Indicele gleznă-braț reprezintă raportul dintre tensiunea arterială sistolică măsurată la nivelul gleznei, respectiv la nivelul brațului. Cu ajutorul lui se poate descoperi boala arterială periferică, chiar și în stadiu asimptomatic.

Măsurarea concomitentă a tensiunii arteriale la nivelul celor patru membre poate presemnala accidentul vascular cerebral și infarctul miocardic.

Ecocardiografie

Prin ecocardiografie pot fi descoperite numeroase boli. Este cel mai important mijloc de diagnosticare al examenului medical, măsurătorile fiind efectuate cu ecocardiograful portabil Philips CX50. Cu ocazia ecocardiografiei poate fi observată dimensiunea exactă a cavităților inimii, starea pereților, fluxul sângelui, mișcarea valvelor, tulburările mișcărilor parietale, respectiv colecția de lichid pericardic.

Examenul durează aproximativ 15-20 de minute, este nedureros și poate fi repetat oricând.

Monitorizare ECG 24h (Holter)

Cu ajutorul examenului Holter ECG 24h se poate monitoriza activitatea electrică a inimii, în condiții naturale, la domiciliu. Monitorizarea de 24 de ore este indicat când pacientul acuza palpitații, amețeli, pierderi de cunoștința și pentru măsurarea eficienței tratamentului medicamentos.

Monitorizarea tensiunii arteriale 24h

Monitorizarea tensiunii arteriale 24h este un examen important în stabilirea exactă a hipertensiunii, în monitorizarea oscilațiilor tensiunii arteriale pe timp de zi și de noapte, respectiv este indispensabilă în vederea aprecierii eficienței medicamentului antihipertensiv. În acest scop pacientul trebuie să poarte timp de o zi un tensiometru, care în timpul zilei măsoară tensiunea arterială la fiecare jumătate de oră, iar noaptea la fiecare oră.

Pulsoximetrie

Se măsoară saturația de oxigen din sânge. Se realizează cu ajutorul unui dispozitiv simplu, de dimensiune mica care atașat pe deget arata saturația de oxigen din sânge și pulsul.

Este un mijloc auxiliar bun în cabinetul de ambulatoriu în cazul pacienților cu dispnee.

Ecografie Doppler venoasă a membrelor inferioare

Examen indispensabil pentru excluderea trombozei venoase profunde sau diagnosticarea acesteia. Pe parcursul investigațiilor cardiologice putem descoperi prin ecocardiografie modificări care ridica suspiciunea unei embolii pulmonare, mai ales în rândul pacienților care vin cu dispnee. Dacă există această suspiciune, în cadrul investigației se efectuează imediat ecografia Doppler venos a membrelor inferioare, în vederea descoperirii eventualei tromboze venoase profunde.

Ecografie Doppler arterială membre inferioare

Dacă indicele gleznă-braț arată valoare patologică, pacientul va fi reprogramat pentru o dată ulterioară și efectuam examenul Doppler color a arterelor, care va indica locația și dimensiunea calcifierilor și eventualele stenoze, obstrucții ale vaselor.

Ecografie Doppler carotidiană

Examenul ecografic a carotidelor, rapid, nedureros, care oferă informații despre starea sistemului vascular. Pot fi evidențiate stenozele arteriale, extinderea acestora și direcția fluxului sanguin..

Determinarea valorii INR din vârful degetului

Pentru pacienții care beneficiază de tratament cu anticoagulante orale (Trombostop sau Sintrom) este indispensabilă verificarea regulată a valorii INR. Astfel se poate urmări eficiența tratamentului și se poate stabili dozajul medicamentelor anticoagulante în funcție de această valoare.

În cabinetul nostru se poate stabili într - un minut valoarea INR dintr-o picătură de sânge prelevată din vârful degetului, cu ajutorul aparatului CoaguChek® Pro II. Dozajul medicamentului se înregistrează într-un buletin INR.

Profil lipidic – colesterol și trigliceride din vârful degetului

Nivelul de colesterol și de trigliceride din sânge este determinat cu ajutorul dispozitivului Accutrend din sângele prelevat din vârful degetului. Rezultatul se obține în câteva minute.

Curs de automonitorizare cu ajutorul dispozitivelor Coaguchek

Pentru pacienții care trebuie să beneficieze pe toată durata vieții lor de tratament cu anticoagulante (Trombostop sau Sintrom) (de ex. în cazul valvei mecanice ), există posibilitatea achiziționării unui coagulometru INR dimensiune mai mica, produs de către firma Roche, care este asemănător cu un dispozitiv pentru măsurarea glicemiei. După trei ședințe se poate dobândi modul de utilizare a dispozitivului și dozarea medicamentului anticoagulant în funcție de valoarea INR.

Test rapid troponină

În cazul durerilor toracice se poate efectua testul rapid de troponină pentru excluderea infarctului miocardic acut. Acesta este un test calitativ, și nu cantitativ, însă în cazul rezultatului pozitiv pacientul trebuie trimis de urgență în vederea efectuării altor investigații.

Test rapid D-dimer

În cazul suspiciunii de tromboză venoasă profundă sau embolie pulmonară se poate efectua testul rapid, care oferă de asemenea o determinare calitativă. Ajută investigațiile ulterioare și desfășurarea tratamentului. Avantajul testului constă în faptul că rezultatul se obține în 5 minute.